Další způsob, jak použít chia semínka. Neváhejte a chiu vyzkoušejte. Pro alergiky na lepek je to skvělá alternativa vloček. O semínkách chia však nelze uvažovat jako o „náhradě“, obohatí váš jídelníček o novou chuť, texturu a živiny. Já je beru vždycky na cesty a středně velká sklenice mi vydrží na šest vydatných snídaní (2 plž na půl šálku tekutiny).
Existuje několik způsobů, jak pokrm připravit, pak nám vznikne buď nápoj, nebo spíše kaše. Na kaši nepotřebujeme žádné speciální přístroje.
Suroviny:
- 3 plž namletých semínek chia
- 2 banány (zmrzlé, nebo čerstvé)
- 1 š mandlového nemléka (nebo vodu)
- 2 plž živého kakaa
- Pár kapek stévie
- Nasekané ořechy
Postup:
- Koktejl: Semínka chia nameleme v mlýnku na kávu. Pak je spolu se zmrzlými banány a ostatními surovinami rozmixujeme v mixéru. V šálku ozdobíme nasekanými ořechy (pistácie, kešu nebo vlašské).
- Puding: Semínka chia nemeleme a necháme vcelku. Čerstvé banány rozmačkáme vidličkou. Smícháme banány, semínka chia a 0,5 až 1 šálek vody (nebo mandlového mléka). Přidáme také kakao, osladíme stévií, promícháme a ozdobíme ořechy.
Tip: Pokud máte doma, můžete do koktejlu i do kaše přidat proteinový prášek.
(Zdroj: rawon10.blogspot.com, upraveno)
***
V sekci Ke stažení si můžete článek stáhnout do svého počítače.