Naklíčená vojtěška – křehký vitamínový klenot

Všichni už tušíme, že jaro přijde (tak jako každý rok :-), a podle ájurvédy už skutečně nastalo přechodové období. Co se dostupných přirozených potravin týče, jsme však pořád spíše v zimě a na první místní jarní saláty si ještě chvilku počkáme.

Můžeme si však pomoci jinak… klíčením. Je to přirozený způsob, jak se dostat semínkům pod zimní kožíšek a získat živiny v jejich nejpřirozenější podobě kdykoliv v roce.

Třeba taková vojtěška, kterou často nalezneme také pod názvem Alfalfa (lat. Medicago sativa). Obsahuje vysoký podíl bílkovin (33 %) a vitaminu D, působí proti cholesterolu, je bohatá na esenciální enzymy, minerály a vitamíny. V rámci prevence je dobrá na vysoký krevní tlak, ulehčuje od symptomů menopauzy a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Posiluje zažívací systém, což nám v doposud chladném období přijde vhod.

Jak naklíčit vojtěšku

Podělím se s vámi o svůj osobní systém, který se mi nadmíru osvědčil. Alfalfu namočte na 5-8 hodin do vody (nejlépe filtrované). Poté vodu slijte a semínka rozprostřete do misky z neošetřené keramiky (k tomu podrobněji ještě níže!)*. Dvakrát denně na klíčky nastříkejte trochu vody (rukou či z kropítka). Do 3 dnů se objeví bílé klíčky a můžete začít vojtěšku konzumovat. Klíčky nechejte vyrůst podle chuti (tj. kdy vám začnou chutnat), podle mě však maximálně tak do 3–3,5 cm.

Vojtěška poměrně hodně nabude. Z jedné polévkové lžíce suchých semen získáte 0,3 dcl klíčků, takže zvažte, kolik naklíčíte najednou. Lepší je nasadit postupně dvě a více dávek, které budou postupně „dozrávat“, než udělat hóóódně najednou. Když klíčky dosáhnou téměř požadované délky, můžete je dát do lednice, což jejich růst omezí.

Jak použít naklíčenou vojtěšku

Naklíčená alfalfa má skvělou svěží chuť. Hodí se do všech salátů či jako jedna z příloh. Můžete si ji dát na chleba i sušené krekry. Dá se jíst i samotná. Umím si ji představit jako lehkou snídani pro kaphy (ale záleží na vaší chuti a tělesné konstituci).

Naklíčení šálku vojtěšky vás bude stát dohromady maximálně 10 minut práce (se cvikem a rutinou pak 5 minut a méně). A návratem dostanete malý zázrak. A do celého procesu můžete zcela jednoduše zapojit i děti. Není to krása?!

 

*Klíčení v misce z přírodní keramiky se mi osvědčilo právě u vojtěšky a dalších druhů, které mají sklony k plesnivění (např. pohanka). Keramika nasákne přebytečnou vodu a zároveň udržuje klíčky ve vlhku. Je to stejný materiál jako ten nejobyčejnější květináč, pouze nesmí mít na dně dírku. Zakoupíte jej v jakémkoliv z velkých hobby obchodů. Když už tam budete, kupte si rovnou dvě (a více) a talířek. Misky můžete klást na sebe a naklíčit větší množství či několik druhů najednou; talířkem pak přikryjete horní misku (bude-li to třeba).

V sekci Ke stažení si můžete článek stáhnout do svého počítače.

Související:

  • Energetické tyčinky naměkko pro OlinkuSměs zrníček a datlí s banánem bez dalších sladidel. Živé energetické tyčinky často obsahují různé oříšky a hodně mastných kyselin omega-6, to neplatí pro tuto směs. Obsahuje spoustu zdravých semínek. Směs se posléze suší v sušičce (čímž výrazně získá na sladkosti), ale můžete zkusit sušit i na sluníčku nebo na…
  • Živý kokosový pudingRychlá snídaně, jak je u živé stravy zvykem, bez absolutně žádného přidaného sladidla. Převažuje chuť kokosu a piniové oříšky dodají nezaměnitelný nádech. Suroviny: 2 banány, středně velké, zralé 1/3 šálku oříšků kešu 1 plž kokosu, strouhaného a sušeného 1 plž piniových oříšků 1/2 šálku vody Postup: Všechny suroviny dejte do…
  • Čokoládové ovesné kupkyMňam. Výborné. Nelze nic víc dodat. Jen snad… Klidně udělejte dvojitou dávku. Suroviny: 1 avokádo 1/4 š nepraženého kakaa (nebo karobu)* 1 člž vanilkového exktraktu sladidlo podle chuti 1/3 š sušeného kokosu 1/3 š ovesných vloček 2 plž kokosového oleje slunečnicová semínka dle chuti Postup: V robotu zpracujte avokádo, kakao…