Pro mě jeden z nejinspirativnějších zdrojů ájurvédských receptů. Podle jejích principů jsou zde upraveny recepty mezinárodní kuchyně.
V úvodu pěkně popsané ájurvédské základy (váta, pitta, kapha) a principy ájurvédské přípravy pokrmů. U receptů pak uvedeno, jak upravit pro jednotlivé dóši.
Spousta (možná všechny?) receptů bez cibule, což je inspirativní zejména pro českou kuchyni, pro níž je cibule základ (a já ji také miluji :-)).
A největší tajemství chutné (nejenom ájurvédské) kuchyně? Používejte ghí a koření nejprve „probuďte“ teplem. A dodržujte uvedený postup (tj. koření se často připravuje samostatně na ghí a teprve ke konci se vmíchá do pokrmu).
Nejsou zde výjimkou recepty s 10 druhy koření. Snažte se je použít všechny. Chuť pokrmu je na směsi správně upraveného koření založená!
Já vše „indické“ nakupuji v Shalamar Foods. Mají menší obchod na Žižkově a také velkoobchod na Praze 8. Mají nejen koření (velké i malé balení), ale i různé suroviny (luštěniny, přísady, sladidla, pastu z tamarindu, jagery a mnoho dalšího). A jsou velmi milí!
Bibliografické údaje
Titul | Sattwa Cafe |
Autor | Meta B. Doherty |
Vydání | ilustrované vydání |
Vydavatel | Lotus Press, 2007 |
ISBN | 094098587X, 9780940985872 |
Délka | Počet stran: 335 |