Semínka chia (Salvia hispanica L.) jsou skvělým zdrojem energie, proteinu a mastných kyselin omega-3, kterých ve své stravě nemáme nikdy dost. Dokážou nasát 12x více vody, než je jejich váha, a namočená rychle vytvářejí hustý gel.
Namočte si je předem (2 plž na 1 šálek vody) a skladujte v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží 5-7 dnů. Používejte podle chuti – nejlépe do koktejlů, pudinků, ale možnosti jsou prakticky neomezené. Namleté na prášek působí jako zahušťovadlo. Semínka chia si můžete dát i třeba jako samostatnou snídani (v poměru 1 plž na 0,5 š tekutiny), přidejte skořici, hrozinky, chcete-li přislaďte. Místo vody je namočte v pomerančové šťávě a nechejte v lednici přes noc.
Chia semínka se hodí i pro sportovkyně a sportovce. Christopher McDougall ve své knize Born to Run (přeložené do čestiny jako Zrozeni k běhu) zmiňuje semínka chia jako ideální potravinu, kterou si vzít na pustý ostrov. Díky vysokému obsahu proteinu přispívají k tvorbě svalové hmoty. Skvělí běžci Tarahumarové je používají jako zdroj energie v zátěžových situacích (4 plž semínek chia smíchejte s 2 šálky vody, přidejte citrónovou šťávu a cukr).
Semínka chia koupíte běžně v bio obchodech nebo na českých internetových serverech. Cena se může zdát na takové prcky vysoká, ale vzhledem k jejich vlastnostem není. A ve skutečnosti si jich kupujete 12x více :-). Určitě stojí za to zařadit tuto „neznámou“ superpotravinu do svého běžného jídelníčku.