Na podzim přicházejí na řadu teplá jídla a také teplé snídaně.
Zemitá quinoa slazená datlemi a doplněná vlašskými ořechy krotí vaše chutě, protože touha po cukru je často převlečenou touhou po bílkovinách.
Quinoa má vysoký obsah železa a ozdravuje krev. Obsahuje více vápníku než mléko a je bohatá na hořčík a fosfor. Hodí se pro lidi s oslabeným trávením nebo při rekonvalescenci po nemoci. Vlašské ořechy zahřívají a vysušují, což jsou ideální vlastnosti na studený a vlhký den.
Potřebujeme
- 3 celé datle
- 1 plž ghí
- 1 člž javorového sirupu
- 1/2 š quinoi
- špetka himalájské soli
- 1/4 š vlašských ořechů
- 1 š vody
Postup
Pokrájejte vlašské ořechy a nasucho je opražte na pánvi, na středním ohni, dohněda. Mezitím si pokrájejte (vypeckované) datle. Do pánve přidejte zbývající ingredience a osmažte quinou na ghí asi po dobu 1 minuty. Přidejte 1 šálek vody a přiveďte k varu. Snižte oheň a přikryjte. Nechejte probublávat asi 20 minut, až je quinoa měkká. Chcete-li doslaďte javorovým sirupem a podávejte teplé.
Podle ájurvédy
Pokrm je vhodný pro energii váty a pitty. Kapha by si měla dát pozor na množství sladidel – zkuste to třeba bez nich.
Z původního zdroje přeložila, upravila a případné chyby si přičítá Veronika Šilarová.